Kopřiva a jarní očista

27.04.2012 15:40

Kopřiva dvoudomá je rostlina s velkou léčivou silou. Sama je sice královnou příkopů, neudržovaných koutů zahrad či okolí vodních toků, ale z nás může udělat skutečné královny. Obsahuje chlorofyl, který má protizánětlivý a hojivý účinek, urychluje zcelování ran a regeneraci pokožky, povzbuzuje metabolismus a ostatní fyziologické funkce. Můžeme ji využít jako pomocný lék při zánětech dýchacích a močových cest, při chudokrevnosti a cukrovce, při trávicích obtížích. Obsahuje také hodně vitaminu C. Komplex účinných látek kopřivy zlepšuje i prokrvení našich orgánů.
Nejkvalitnější je teď na jaře, sbírat se dá ale až do září, pokud sbíráme jen části s mladými listy. Je dobré ji sbírat na prosluněných místech. Vyhýbáme se však místům, kde se jí až podezřele dobře daří. Ta bývají totiž zamořena dusičnany.

Jak provést očistnou kúru?

Přineseme si domů natrhané čerstvé kopřivy (obecně platí, že čerstvé byliny jsou nejúčinnější, byliny se suší jen proto, aby byly kdykoliv v průběhu roku k dispozici). Asi hrst kopřiv opláchneme pod tekoucí studenou vodou, nařežeme či nastříháme na kousky dle velikosti konvice a spaříme vařící vodou. Necháme odstát cca 15 minut, scedíme, konvici s výluhem postavíme na teplé místo, protože čaj by se měl popíjet vlažný. Takto si jej můžeme připravovat několikrát za den. Pijeme jej po doušcích, ideální je denně vypít celkem litr tohoto lahodného i léčivého nápoje.

Když vydržíme připravovat tento čaj po celý týden, vyženeme z těla únavu, vyčistíme si krev i pleť, napravíme žaludeční potíže a zlepšíme i alergie. Můžeme pití tohoto čaje přiřadit k jakékoliv dietě. A pokud nám nechutná, pomáhejme si při jeho pití sugestivní formulkou „čistím se, mám radost“.

 

Kopřivový čaj můžeme užívat dlouhodobě. Očistné kúry, které je nejlépe zahajovat vždy na jaře a na podzim, nám pomohou odstranit z těla celou řadu odpadních látek, kterých se tělo potřebuje zbavit. Týdenní, ale lépe třítýdenní kúra, nám pomůže zlepšit zdraví.

A na závěr pár vyzkoušených receptů :

Jarní koktejl pro očistu krve

Do mixéru nalijeme 2 dcl vody, přidáme hrst kopřiv a důkladně rozmixujeme. Přecedíme přes síto nebo gázu.

Z celého citronu si vymačkáme šťávu.

Vzniklou tekutinu z kopřiv dochutíme rozpuštěným medem, šťávou z citronu a několika kapičkami kvalitního oleje, který je důležitý pro uvolnění některých vitamínů.

 

 

Jarní koktejl pro očistu krve pijeme vychlazený, nejlépe hned čerstvý. Lze dochutit i malinovou nebo ananasovou šťávou.

 

 

Zelený vitamínový nápoj

Rozmixujeme tři hrstě mladých kopřivových výhonků a tři hrstě pampeliškových listů v 0,5 l vody. Necháme čtyři hodiny ustát, pak přecedíme přes plastové sítko a vypijeme. Můžeme i odšťavnit v odšťavňovači.

Tento postup opakujeme sedm dní.

 

Očistná kúra kopřivová


Chcete, aby vaše pleť byla čistá, projasněná a vaše oči nehyzdily otoky a kruhy pod očima? Právě k tomu slouží kopřivová kúra.

Postup:

Natrhejte si každý den pokud možno čerstvé rostliny na co nejčistším místě. Hrst opláchnutých kopřiv spařte 2-3 deci vařící vody, nechte asi 5-10 minut luhovat, sceďte a vypijte nalačno. Tuto kúru můžete praktikovat denně celý duben až asi do půli května. Pak přestaňte: jednak dospělé, vzrostlé kopřivy nemají už tak silný čistící účinek a za druhé, nadbytek oxalátů z nadspotřeby kopřiv by mohl vést ke vzniku ledvinových kamínků. Při pravidelném dodržování této kúry již brzy pocítíte příliv energie, síly, příjemného osvěžení, projasní se vám pleť, a pokud trpíte otoky (kloubů, víček…), s potěšením zjistíte, že vaše problémy mizí (zvlášť když ještě omezíte mléko, mléčné výrobky a vejce, a naopak zvýšíte ve stravě podíl obilovin).

 

Další tipy do kuchyně

  • Nasekané kopřivy, pampeliškové listy, pažitku a řeřichu přidáváme do polévek a salátů. Tím doplníme minerály a hlavně železo.

  • Z čerstvých bylinek můžeme udělat i originální dressing tím, že je smícháme buď s jogurtem, zakysanou smetanou nebo sojovou majonézou.

  • Chcete-li celé rodině naservírovat kopřivový nášup,připravte si špenát z kopřiv nebo omelety s kopřivovou náplní.